7 Haziran 2016 Salı

Ofis Stajı 2016

İLK GÜN

Ofis stajımı Toner Mimarlıkta yapmaya başladım. Toner Mimarlık işlerini çok beğendiğim bir mimarlık şirketiydi. Stajımı burada yapma şansını yakaladığım için çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Esentepe'de üç katlı bir villa olan ofisin her katında ayrı bir mimari kadro çalışıyor. İçerim ilk girdiğimde en alttaki açık ofise yönlendirildim. Bu katta 10 tane mimar ve iç mimar çalışıyor. Ben de bir masaya yerleştim. Herkesle tanıştıktan sonra arkamda bulunan büyük arşivi karıştırmaya başladım. Her zaman ilgimi çekmiş olan mobilya,dış mekan ve mimari kitapları incelemem akşama kadar sürdü. İlk günüm olduğu için daha çok bilgilendirme ve ortamı tanımakla geçen bir gün oldu.


2. GÜN



Ofise geldiğimde herkes dünkünden daha da yoğundu. Her mimarın veya iç mimarın üzerinde çalıştığı bir proje var. Herbiri belli aralıklarla Mustafa Beyle ve müşerilerle toplantı yapıp projeyi geliştiriyorlar. Öğleden sonra mimar Dilek Hanım üzerinde çalıştığı projeyle ilgili iş verdi. Galata'da bir otel projesi üzerinde çalışıyor. Kat planlarından photoshopta boyamadıklarını verdi. Kat planlalarını photoshopta her malzemeye göre boyadım. Halı,masalar, sanalyeler,yataklar.... gibi her detayı işledim. Asfaltın,terasların,çatıların,çimin ve diğer bütün plan için internetten dokuları bulup plana işledim.



Aynı işlemi yatak,sandalye gibi mobilyalar için de uyguladım.Böylece sadece çizgilerden oluşan plana hayat verilip,müşterinin projeyi daha detaylı anlaması sağlanıyor.Çok detaylı bir iş olduğu için akşama kadar bitmedi.




















3. GÜN



Sabah yarım kalan işimi bitirip teslim etmem gerekiyordu. Kapıların boyanması ve kotların yazılması kaldığı için bir saatte bitirip teslim ettim. Dilek Hanım benim de çalıştıklarımı alıp projeyi sunmak için toplantıya gitti. Öğleden sonra mimar kadrosundan başka bir mimar çalıştığı proje üzerinde yapmam için birkaç iş verdi. Mersin Hilton projesi üzerinde çalışıyordu. Otelin lobby kısmındaki merdivenlerin detaylı plan çizimleri ve kesitlerini yapmam için AutoCAD dosyasını verdi.Merdivenlerin sistem kesitlerini çizmeye başladım. Merdiven altındaki ışık sistemlerden profillere kadar bütün detayları çizdim. Çizdiğim merdivenin bir de görünüşünü alarak dosyaları teslim ettim.




















4. GÜN

Dün çizdiğim plan ve kesitlerden sonra çizdiğim görünüşü gerçeğe yakın bir şekilde anlatmak için photoshopa attım. Şeref Bey bana verdiği lobbynin renderına bakarak malzeme dokularını internetten araştırdım ve her eleman için ayrı bir doku jpsi buldum. Projenin gerçekleştirilmesi için kararlştırılmış malzemeler neyse onlara yakın dokular bulmaya çalıştım. Müşterilere göstermek için malzeme şirketleriyle görüşülüp numune alınıyor. Her detay için malzemelerin konuşulması gerekiyor. Koltukların kumaşına kadar her şey konuşuluyor. Ofiste de bu numunelerin bulunduğu büyük depo var.


İnternetten malzeme dokularınu bulduktan sonra rendera baka baka her detayı photoshopta işledim.
Bu boyama sırasında boyutlandırma katmak da çok önemli.Eğer gölge ve doku verilmesse atadığım malzemeler çok yüzeysel kalacaktı. Bu yüzden gölgelendirme, ton farklılıkları gibi işlemleri de yaptıktan sonra bitirdim.







 5. - 6. GÜN

Bugün yeni bir proje üzerinde çalıştım. Proje Ankara'da uygulanacak olan Hilton'un rezidansları.Daha çok başında olan proje öncelikle detaylı bir şekilde anlatıldı. Bir önceki gün projenin toplantısı olduğundan proje üzerindeki değişiklikler olmuş. Toplantıda alınan notlar doğrultusunda plan revizyonlarını benim yapmam istenildi. Alınan kararlardan bazıları mutfağın daha açık , tuvaletin çift girişli olması doğrultusundaydı.
Tuvaletleri çift girişli yapabilmek için mutfağı karşı duvara geçirmem gerekti. Mutfakları da notlarda istenildiği gibi açık mutfak haline getirdim.




Projede 0+1, 1+1, 2+1 daireler mevcut. Her katta 12 daire bulunuyor. Daireler için tasarlanmış olan asansörlerin ve merdivenlerin bulunduğu çekirdek dairelerin merkezine yerleştirilmiş.

Revizyonları bitirdikten sonra daire planları üzerinde çalışabileceğim söylendi. Birkaç tane plan seçeneği çıkardım.







7. GÜN

Bugün geçen hafta photoshopta plan boyamasını yaptığım Galata'daki otelin kesitini çizmeye başladım. Bu proje Galata Kulesinin tam karşısındaki sokaklarından birinde yer alıyor. İki parseli birleşitrmişler ve konumundan dolayı çok dar parseller. Bu nedenle yerleşimindeki kararlar oldukça önemli. Projedeki bir diğer zorluk ise kot farkı. Kot farkından dolayı ortaya birçok bodrum katı ve teraslar ortaya çıkmış. Parselerin küçük olmasından dolayı otel küçük ve otuzbeş odası var.



Projenin boyuna olan kesiti çizildiği için enine kesitini çizmem istendi. Çok detaylı bir kesit olması gerekiyor


8. GÜN

 Dün başladığım kesite bugün de devam ettim. Çok detaylı bir sistem kesit olduğu için tahminimden daha uzun sürdü. Yalıtımından mobilyalara kadar işlenmesi gerekiyor.
Bodrum katlarında mutfakların depoları,teknik odalar var. Kot farkının oluştuğu yerlerde merdivenle inilip çıkılabilen teraslar düşünülmüş. Kot farkından dolayı otelin birkaç girişi var. Altı katta da yatak odaları yer almakta. Çatı katındaki odalar ise diğerlerinde daha büyük. Teraslarda işleyen restaurantlar ve dinlenme yerleri var. Oda planları değişik bir konsept düşünülerek tasarlanmış. Lavobolar odanın girişinde bulunuyor. Tuvaletler girişten renkli camlarla ayrılmış.























9. - 10.  GÜN

Kesitleri de teslim ettikten sonra başka bir proje üzerinde çalışmaya başladım. Bengi Hanımın üzerinde çalıştığı Kütahya Seramiğin sahibi Nafi Güral'ın yaptırdığı satış ofisleri projesine yardım etmeye başladım.


NG'nin satış ofisleri projesi daha yeni başlanmış bir proje. İlk önce bana proje detaylıca anlatıldı. Çatıdaki çelik konstrüksiyondan dolayı mekanın yüksekliği istenildiği gibi kullanılamıyor. Rölöve alınmış plan çizimleri üzerinden yeni çizilen ve mevcut duvarlar gösterildi. Mekandaki neredeyse bütün duvarların yıkılması düşünülüyor. Katta altı tipte daire planı var. Dairelerin içiyle satış ofisi girişindeki konseptler üzerinde çalışılmaya başlanmış. Girişi daha soğuk,net ve bembeyaz bir mekan olarak tasarlamayı düşünüyorlar. Daire tiplerinin içleri  satış ofisinin girişi çalışma yerleri gibi orada bulunan mekanlar kadar kesinleşmemiş.
Önceden de behsettiğim mevcuttaki çelik konstrüksiyonun da belli olacağı şekilde satış ofisinin kesitlerini yapmam istenildi. İçerideki bütün mekanların algılanabileceği birçok kesit çizgisi belirleyerek başladım. İç mekanların detayları daha düşünülmediği için detaysız ve ana hatlarıyla kesitler ortaya çıkarmaya başladım. Kesit ve diğer tüm çizimlerde belirlenmiş ortak layerlar var ve ben de çizimlerde bu layerları kullandım.








11. GÜN




Kesitlere devam ederken planı da düzeltmeye başladım. Planlarda duvarlara çizgilerinin alçıpan yapılacak şekilde düzenleme yaptım. Duvarların içine konstrüksiyon olarak kutu profilleri yerleştirdim. Planları düzenledikten sonra kesitlere devam ettim.




12. -13. GÜN


Satış ofisindeki karşılama ünitesini benim tasarlamamı istediler. Müşteri asansörünün karşısına denk gelen karşılma ünitesinin yön vermesi için açılı bir tasarım düşündüm. Belli noktalara referans vererek açısını ve kırılma noktasını ayarladım. Çalışanlar için ise yandaki duvarı kırarak giriş verdim.







Bu işi bitirdikten sonra dairelerde kullanılıcak olan mutfak tefrişlerinin çizimlerine geçtim. Mutfaklar için başka bir firmadan çzizmler geliyor. Her daire tipi için farklı mutfak tipleri düşünülmüş. Firma bu mutfak çizimlerini pdf şeklinde attığı için öncelikle bunları autocad'e import ederek üzerlerinden çizdim ve dwg haline getirdim. Mutfakların hem plan hem de görünüşerini çizdim. Bu çizimler mutfakların renderını almak için kullanılacaktı. Ayrıca daire tiplerinin planlarına geçildiğinde mutfak tefrişlerinin planlara konulması gerekiyor.





14. - 15. GÜN

























Mutfakların AutoCAD'te çizimlerini  tamamladıktan satış ofisindeki tiplere mutfak tefrişlerini yerleştirdim. Her tip için çizilen mutfak tefrişleri farklı olduğu için her tip için düşünülmüş mutfakları  eski çizilenlerle değiştirdim. Planlarda mutfaları alt dolap ve üst dolap olarak ayrı iki block haline getirerek çizdim. Planlara mutfakları yerleştirdikten sonra her tip için kesitlere başladım. Belirlediğimiz kesit çizgileriyle her tip için sekiz kesit çıktı. Önceden kulllandığım ofisin ortak layerını bu kesitler için de kullandım. Her daire tipinde banyolar,yatak odları,mutfaklar ve salonların anlaşılabilmesi için çizdiğim bu kesitler render alınırken de kullanılacak. Tiplerin içinin detayları daha düşünülmediği için seçilen mutfakların görünüşleri kesitlere yerleştirdim.
























16. GÜN

Altı ayrı tip için sekizer tane kesitlere bugün de devam ettim. Kesitlerin çok detaylı olmamasının nedeni daireler için detaylı kararların alınmamış olması. Kesitlere devam ederken projenin renderları alınmaya da başlandı. Bu hafta projenin sunumu olacağı için proje hızla gelişmeye başladı. Renderlar alınırken düşündükleri malzemelerin numunelerini de firmalardan istemeye başladılar. Duvarlar için kullanılacak ahşap latalar, zemin için kullanılıcak mermerler, duvarlarda uygulanılması düşünülen Kütahya seramiğin kendi ürünleri gibi diğer birçok malzemlerin müşteriye gösterilmesi için toplanması gerekiyor. Planlar ve kesitlerden çok anlatılmak istenilen detaylar renderlarla anlatılıyor. Renderlara döşemelerin diziliş biçiminden, karşılama ünitesinde şirketin logosuna kadar her detay işleniyor ki müşteri projeyi daha kolay anlayabilsin.
















17. - 18. GÜN

Kesitleri bitirdikten sonra daire tiplerinde kullanılacak olan sürme kapılar için detaylı teknik çizimlerin kesitlere ve planlara işlenmesi gerekiyordu. Kapılar için başka bir firma planara uygun olacağını düşündükleri kapıların teknik çizimlerini en detaylı olacak şekilde yollamışlar. Yolladıkları dosyada kapıların planları,kesitleri ve uygulma biçimleri yer alıyor. Kapılar boyutlarına göre üç tip oluşturulmuş.



Öncelikle planlara kapıları yerleştirdim. Kapılara hangi tipte olduğunu ve boyutlarını yazdım ki projede hangi tipten kaç tane kapı var belirlensin.





















19. GÜN

Dün plana yerleştirdiğim detaylı kapı çizimlerini ve tip adlarından sonra bu çzimleri önceden çizdiğim daire kesitlerine yerleştirmeye başladım.  Sürme kapıların kesitlere girdiği yerlere çzimleri ekledim. Her tip için ayrı blocklar oluşturarak çalıştım. Böylece kapı detayında bir değişiklik olduğunda hepsini değiştirmek daha kolay olur. Bütün bunları çizerken AutoCAD programında da birçok yeni komut öğrendim. Özellikle bu komutlar daha kolay ve pratik çizimler yapmamı sağladı.

Ben daire tiplerinin kesit ve planlarını yaparken toplantıda asıl konuşulacak olan konu satış ofisi olduğu için satış ofisinin renderları üzerinde yoğunlaştılar.













20. GÜN

Kapılar ve mutfaklar seçildikten sonra banyo için vitrifiyeler  seçilmeye başlandı. Daire tiplerinde kullanılacak klozetin ve bataryanın tipleri belli oldu. Tipleri seçerken sürekli iş yaptıkları şirketlerin sitelerinden seçiyorlar. Nasıl bir mekan istediklerine göre kataloglardan seçip firmalarla iletişim haline geçiyorlar. Mekanda kullanıcak mobilya tasarımlarını da yaptıkları için ofise sürekli kumaş numuneler getiriliyor. İsteklere göre firmalardan numune getirtiriyorlar. Bugün projede seramik kullanılacak diye Kütahya Seramik firması seramik numuneleri getirdi. Neredeyse her renkten her dokudan numune getirmişler.




Daireler için seçilmiş klozet Duravit i batarya ise Hansgrohe firmasına ait. Seçilen klozet ve bataryanın kodunu verildi. Bu kod ile internet sitelerinde klozet ve bataryanın teknik çizimleri buldum. Çizimleri plan ve kesitlere yerleştirdim.

Bu iş de bir aylık sürecin son işi oldu. Çok verimli bir ofis stajı geçiridim. Müşterilerle geçirilecek toplantı hazırlıklarından rölövelere, uygulama çizimlerine kadar bir ay içinde öğenebildiğim kadar bilgi aldım.





























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder