29 Ekim 2014 Çarşamba

Gezi Stajı-LONDRA




İLK GÜN


                                                                                         Eylül sonunda on günlük bir Londra gezisi benim için çok yararlı oldu. Mimarisi,şehirciliği,kültürü İstanbul'dan çok farklı bir şehre gitmek güzel bir deneyimdi.
Sabah ilk programım eski Londra Kulesinden başlamak oldu.Kulenin girişinde tarihini anlatan panolardan bilgiler topladım. Kulenin yapımına 1078 yılında  Kral William tarafından başlatılmış. Fransa'dan gelen cear taşlarıya yapımına başlanan yapının mimarı piskopos Rochesterdir. Başlangıç amacı bir kule,kraliyet sarayı,saray suçlularının tutulacağı bir tutukeviymiş. Bu.Bu komplekste aynı zamanda idam ve işkence merkezi,cephanelik,devlet hazinesi,hayvanat bahçesi,darphane ve gözlem evi bulunmaktaydı.Kulenin bir diğer amacı da şehri yabancılardan korumak olmuş.
Metrodan indiğimde karşımdaki kulenin hendeklerinin kırmızıya boyandığını zannettim. Daha yakınına gidince bunlarının her birinin seramikten yapılmış kırmızı gelincikler olduğunu gördüm. Bu gelincikler Britanyanın I.Dünya Savaşının 100.yılını anmak üzere konmuş. Her bir gelinci savaşta ölen askerleri temsil ediyormuş.
Kulenin kapısında kuleyi başlangıcından beri koruyan kule polisleriyle karşılaştım. Kuley
i gezmeye sağ taraftan Times Nehrinin paralelindeki surlardan başladım. Bütün kuleyi surların üstünden dolanarak gezdim. Surlara çıkan merdivenler çok dar ve basamaklar yüksekti.Surlar beni oda şeklindeki kulelere götürdü.Bu küçük odacıkların her birinin farklı bir amacı varmış. Odaların girişinde önceden ne için kullanıldığı hakkında bilgi yazıyordu. bu odalar taş bir şömineyle ısıtılıyormuş ve hepsinde dikkatimi çeken küçük pencereler oldu. Bu pencereler küçük ve dardı. Bunun sebebinin güvenlik olduğunu düşündüm. Kuledeki turumu tamamladıktan sonra surların çevrelediği bahçeye indik. Buradan kraliyet mücevherlerinin sergilendiği binaya gittim. Benim gibi bütün ziyaretçilerin dikkatini çekmiş olmalı ki çok kalabalıktı. Tarihi hissedebileceğim bu binalarda kraliyet ailesine ait taçlar ve çoğunluğu Hindistan'dan getirilmiş değerli taşlardan yapılmış mücevherler sergileniyordu. Kraliçenin taç giyme töreninin videosu duvarı yansıtılmıştı ve hemen yanında orijinal tacı sergileniyordu.
Kuledeki hayvanat bahçesini göremedim ama kulenin ne zaman yerleştikleri belli olmayan ilginç sakinleri kuzgunları bahçede gördüm. İnanışa göre nu kuzgunlar krallığın bir sembolü olmuşlar.
Kulenin tamamını gezmek ütün günümü aldı.Yorgunluğumu surların çevrelediği geniş bahçede oturarak attım. Bu sırada etrafımdaki bu taş yapılar beni çok daha fazla etkiledi.






İKİNCİ GÜN

İkinci gün birçok müze ve üniversitenin toplandığı Royal Albert Hall'a gitmeye karar verdim. Bu bina mimarisiyle dikkat çekiciydi. Bu bina bir konser binası. Dünyanın en büyük yıldızları burada konser vermiş. İçeriye girdiğimizde salonu gezmemiz için tura katılmamız gerektiğini ve saatini kaçırdığımızı öğrendik. Bu yüzden binanın etrafında dolandım. Bina dışarıdan oldukça gösterişli. Çoğunluğu tuğladan yapılmış eski bir bina. Binanın arkasında küçük bir meydan var. Bu semtte oturanlar meydanda toplanmıştı. Bu meydan ve çevresindeki yapılar da tuğladan yapılmış.


                                                 
ÜÇÜNCÜ GÜN




  Bu semtte bulunan ve Albert Hall'e çok yakın olan Victoria and Albert Musuem'e gittik. Bu bina girişinden başlamak üzere beni etkiledi. Girişinde çok büyüleyici bir lamba ziyaretçileri karşılıyor.

Binanın sergi alanlarına uygun bir
şekilde tasarlandığı çok belli çünkü insan rahatlıkla dolaşıp ,sergileri gezebiliyor. Sanat eserlerinden rol çalacak ve göze batacak hiçbir şey olmamasına rağmen bu kadar etkileyici olması çok ilginç.Zaten bu bina tasarımcılar ilham bulacağı ve öğrencilerin faydalanacağı ürünleri sergilemekmiş.
Bu müze dünyanın en geniş sanat koleysiyonlarına sahip. Dünyadaki bütün sanat eserleri,tasarımlar,dönemlerine ilham vermiş objeler çok etkileyiciydi. Her ülkeye ait objeler coğrafi bölgelerine göre sergilenmişti. Mimari dönemlere ait parçalar,samuray kılıçları,dini eserler,mobilyalar.. gibi daha binlerce parçayı gezmek bütün günümü aldı. Özellikle klasikleşmiş,bizim de mimarlık tarihinde gördüğümüz ünlü mobilyaların sergisi benim için çok heycan vericiydi. Müzenin içindeki eserleri içinde olduğu bir kitap aldım ve arkama baka baka bu müzeden çıktım.











DÖRDÜNCÜ GÜN

Ertesi gün, Victoria and Albert Museumdan vakit kalmadığı için gidemediğim National History Museum'a gittim. Müzeye yaklaştığımı kalabalığı görünce anladım. Müzenin dışına doğru uzanan sıraya girdim. Bu sıra yüzünden üzülmedim çünkü müze binası o kadar gösterişliydi ki sıra boyunca binaya bakıp inceledim. Kendisi de bir başyapıt olan müze 1881 yılında açılmış. Alfred Waterhouse tarafınfan tasarlanan bu bina demir çelik iskelet üzerine inşaa edilmiş. Müzeden içeri girdiğimde ilk gözüme çarpan şey boydan boya duran bir dinazor iskeleti oldu.Bu dinazor iskeleti çok geniş bir holde duruyordu.Bu giriş holu geniş olmakla birlikte çok da yüksek tavanlıydı. Girişin tam karşısında ise geniş ve büyüleyici merdivenler yer alıyordu. Binanın içindeki büyük kemerler beni çok etkiledi.

Dinazor fosilleri,hayvalar aleminden her türlü canlılar , dünyanın her yerinden getirlmiş meteorlar,kristaller... müzenin sadece bir parçasıydı. Darwin teorisi hakkında da bir bölüm vardı. Müzeyi gezerken hem sergilenen parçalara hem de etrafıma bakarak dolaştım. Bu müze de koskaca bir günümü aldı.

BEŞİNCİ GÜN





 









 Londra'nın renkli ve sevimli semtlerinden biri olan Notthing Hill izlediğim filmden sonra da çok merak ediyordum. Gitmek için cumartesi gününü seçtim çünkü bu renki yer cumartesi günleri güzel bir antika ve semt sebze meyve pazarına kapılarını açıyor.Metrodan indikten sonra kalabalığı takip edip sokağı bulmam kolay oldu. Zaten kozmopolit bir nüfusa sahip olan semt cumartesi günü tam bir curcuna olmuştu. Yerli halk ve turistler Portobello pazarına akmıştı.Semtin Arnavut kaldırımlı,dar ara sokakları ve zengin bir dekorasyona sahip viktorya tarzı sıra evleri de mimari bakımdan çok zengindi.Çoğunluğu yanyana evlerden oluşan sakin sokakları,kafelern kendine özgü tarzları burayı özel ve güzel kılmış. Bütün antika dükkanlarını ve özel pasajları gezmem çok fazla zaman aldı.Yağmurun inmesini beklemek ve yorgunluğumu gidermek için klasik bir ingiliz kafesine oturup dışarıyı izledim.



ALTINCI GÜN

Listemin yavaş yavaş sonuna yaklaşırken altıncı gün yolum Coventgarden'a düştü. Bir zamanlar eski ambarlar ve özenli sokaklardan oluşan bu bölge meyve sebze satıcılarıyla dolarmış. Eskiden akşam saatleri hareketli olan semt artık günümüzde çok popüler. Bana da bu semt çok değişik ve eğlenceli geldi. Her türden sokak göstericileri hünerlerini sergiliyordu. Bir turist için gerçekten çok hareketli ve kendine özgü bir yer. Buradan yürüme mesafe uzaklığındaki etnik bir bölge olan Chinatown'a geçtim. Mahallenin iki başında çin mimarisinden iki kapı vardı. Bu kapıları uzaktan görmek bile mümkün. Lokantaları ünlü bu semtte çinliler olduğu kadar her milletten insan vardı.Akşamımızı bu mahallede geçirdik.



YEDİNCİ GÜN
Sabah uyanıp havanın çok güzel olduğunu görünce Hyde Park'a gitmye karar verdim. Park 17.yy a kadar kralların ava gittiği bir alanmış Daha sonra halka açılmasıyla kent sakinlerini açık alanı haline gelmiş.Parkın içinde yürürken yapay bir göl olduğunu gördüm. Mimarlık derslerimizde de konusştuğumu İngiliz bahçelerinin bu eklektik ve yapay görünümünü görmüş oldum. Bir banka oturup bu gölde kürek çekenleri seyrettim. Parkta bir de 140 yıllık bir serbest kürsü olduğunu biliyordum.Parkın içinde dolaşırken ünlü kürsüyü Prenses Diana'nın anısına yapılan şelaleyi de unutmadı. Bu şelale parka yine sonradan eklenen bir parça.Etrafımdaki insanlara bakınca insanlar içşn parkların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oldum.Kentli için bir nefes alma veya bir kaçış olduğunu gördüm. Dinlenmiş ve temiz hava solumuş olarak akşamı Picadilly meydanına ayırdım.



SEKİZİNCİ GÜN
Sabah Londra'nın ünlü yağmuruyla uyandım. Ama o gün niyetim Big Ben ve çevresini gezmekti.Yolumun üstünde şehrin sembolü olan kırmızı telefon klubülerinde resim çektirmeyi ihmal etmedim. Törene hazırlanan atlı saray askerleri kırmızı kıyafetleriyle çok şıktı. Big Ben aslında saat kulesinin çanının adıymış. Tüm yapıyı belirlemek için kullanılınır hale gelmiş.Bu saat kulesi parlemento binasının bir parçasıymuş. Londra'nın en çok fotoğrafı çekilen binalarından biri olan Big Ben'in ben de güzel fotoğraflarını çektim.Aynı zamanda karşısında durup saatlerimizi kontrol etmeyi de ihmal etmedik.
Londra'nın merkezinde bulunan Parlemento binası mimarlık tarihi derslerimizde konusştuğumuz gibi picturesque bir görünüme sahip. Bu bina neo gotik mimari yapısına sahip oluşuyla Times Nehrinin kenarında görkemli şekilde yerini almış.











28 Ekim 2014 Salı

Teknoloji Stajı

Teknoloji stajım için  CAD İstanbul kurumunda yirmi yedi saatlik SketchUp programı aldım.
SketchUp programını projelerimde kolaylıkla kullanabileceğim için seçtim.

 İLK DERS

İlk günümüzde sketchup programının üç boyutlu çizimler için kolayca uygulanabilecek bir program olduğunu gördük.Hocamız ilk olarak programı genel  anlamda tanıttıktan sonra basit komutlarla uygulamalar yapmaya başladık. Her programda kullandığımız ''rotate,copy,move..'' gibi komutlardan başladık. Aynı zamanda komutların kısayollarını da not ettik. Komutlardan sonra üç boyutlu çizmeye başladık. Push komutuyla iki boyutlu bir şekili üç boyuta çıkarabiliyoruz. Öğrendiklerimizle isteğimiz gibi modelleme yapmaya başladık. Birkaç şey modelledikten modelimizin üstüne basitce malzeme veya renk koymayı da öğrendik. Sketchupun kendi içinde olan komponentleri de kullanmaya başladık. Örneğin modelimizin yanına insan veya bir eşya koyabiliyoruz. Bugün dersimiz basitce komutlarının üzerinden çalışmakla geçti.

 İKİNCİ DERS

Bu ders daha çok üç boyutla uğraştık. Öncellikle üç boyutla ilgili birkaç komut daha öğrendikten sonra topoğrafya modellemeyi öğrendim. Topoğrafya modellemenin birkaç yolu var. AutoCad veya JPEG dosyalarını bu programda açıp onların izleri üzerinden çizebiliyoruz. Sonra da bu izohipsleri yükseltipSandbox eklentisiyle topoğrafyayı oluşturuyoruz. Başka bir yol ise grid yöntemi. Gridlerin arasını istediğimiz şekilde büyütebiliriz.Bu yöntemi Sandboxtaki smoove komutuyla birleştirdiğimizde topoğrafyayı elde etmiş oluyoruz. Soften edges komutuyla köşeli yerleri yumuşatabiliriz. Bu komut da topoğrafya için işimize yarıyor.

Topoğrafyayı yaptıktan sonra üstüne bir ev modeli yerleştirmek istersek o alanı ya kazmak ya da doldurmak gerekecek. Bu durumda stamp komutunu kullanarak( kazı/dolgu) modeli arazinin istediğimiz yerine koyabiliyoruz. Araziye yol çizmek istersek de bu komutla yapabiliriz. Öncellikle yolu nasıl yapmak istiyorsak çiziyoruz ve modelin yukarısına yerleştiriyoruz. Sonra komuta bastığımız zaman yolun izdüşümü araziye geçmiş oluyor ve istediğimiz şeyi elde etmiş oluyoruz.
         
ÜÇÜNCÜ DERS


Üçüncü dersimizde mimari olarak ev modellemeye başladık. Bunun için hocamız iki boyutlu bir dosya verdi. Bu dosyadaki evin planlarını Sketchupta açtık ve duvarları yükselterek modellemeye başladık. Duvarları yükselttikten sonra pencereleri programın kendi içindeki komponent bölümünden aldık ve eve yerleştirdik. Modelleme bittikten sonra renderını aldık ama daha henüz ileri boyutta render kısmına geçmedik.İlerideki derslerde bu modellediğimiz ev üzerinde çalışacağız.








DÖRDÜNCÜ DERS 

Bu derste ''extension warehouse'' sitesine girip sketchup için başka hangi eklentileri indirebileceğimize baktık. Bunun için window-preferences-extensions şeklinde eklentiyi programa getirebiliriz. Birkaç eklenti hakkında araştırma yaptıktan sora V-ray kısmına geçmeye başladık. İlk önce toolbardaki M 'e basıp material adamamız gerekiyor. Materiala sağ click - create layer diyerek reflection,refraction gibi özelliklerle oynamaya başladık. Değişiklik yapmak istediğimiz nasıl bir malzemeyse bu özelliklere ona göre değer veriyoruz. Örneğin ahşap dokusunu vermek için farklı su görünümünü vermek için farklı değerlerle oynamak gerekiyor.Ahşap doku için highlight değeri yani yüzey pürüzsüzlüğü 0,75/0,75 olmalıdr. Eğer Glossinesstaki değerler aynı ise ayna görünümü elde etmiş oluyoruz. 
Daha gerçekçi bir doku sağlamak istersek bumpı kullanıyoruz. Örneğin ahşapın girintili çıkıntılı dokusunu vermek gibi.Bump kısmında textbitmap seçilir. Bu seçilen texture'ı internete yazarak bulabiliriz. Fakat resim yüksek çözünürlüklü olmalıdır. Bulduğumuz resimin hem orjinali hem de siyah beyazı olmalıdır. Bump kısmına bulduğumuz resmin siyah beyaz versiyonunu koyuyoruz. IOR değerleri de malzeme için çok önemlidir. IOR değeri 1,517 olursa cam dokusu verilmiş olur. 


BEŞİNCİ DERS

Bu derste konumuz ışıktı. Render alırken ışığın önemli olduğunu anladım. Ayarlanan ışık ve gölgeyle renderın kalitesi büyük ölçüde değişiyor. Işıkla oynamak için sağ click-v-ray for sketchup-edit light a bastık. Işığın kaynağının görünmesini, ışığın gelme derecesini ayarlayabiliyoruz. Ayrıca ışığın rengi ve değerleriyle oynayarak ışığa led ışık görünümünü verebiliyoruz. Model içindeki pencere açıklıklardan da ışık kayanağı koyarak gün ışığını ayarladık.

Render alırken soldaki toolbardaki camera position ve insan figürü seçenekleriyle insanın görme açısına göre sahne ayarlanır. Böylece aldığımız renderın açısı daha düzgün oluyor.
Ayrıca bu derste halının dokusunu oluşturmaya da çalıştık. İnternetten carpet with bump yazarak hem orjinalini hem de siyah beyaz resmini indirdik.Sonrasında ise bump bölümünde text bitmapı seçtik.Böylece tüylü,şişik bir halı görüntüsü elde etmiş olduk.







ALTINCI DERS

Bu dersimizde ise yeni komutlar öğrenmeye devam ettik. Geo-location komutuyla istediğimiz araziyi bulup modelleyebiliyoruz. Bunun için file-geo location -add location dememiz yeterli. Araziye binamızı yerleştirebiliyoruz veya cephesini orada var olan bir cepheye koyabiliyoruz. Böylece tasarladığımız binayı arazide görme imkanımız oluyor.
Tasarladığımız binaya arka plan koymayı da öğrendik. Bunu da edit -watermarkla istenilen arka planı seçip yapabilirz.
Ayrıca geçen ders öğrendiğimiz ışık oyunlarını modelimiz üzerinde uygulamaya çalıştık.


YEDİNCİ DERS

Bu son dersimizde bütün derslerde öğrendiklerimizi uyguladık. Modelliğimiz evin bahçesine bir havuz ekledik. Gerçekçi bir su yüzeyi yakalamak için ayarlarla oynadık. Bunun için ilk önce internetten su resmini indirdik. Geçen derste yaptığımız halı dokusu için yapılan tüm adımları bunun içinde yaptık. Yine bump bölümünden text bitmap bölümüne suyun siyah beyaz resmin yükledik.Su için material editor kısmında reflection -(M tuşuna basılarak) IOR değeri 1.33 yapılır. Refractiondaki fog kısmandan ise havuz suyu için renk seçilir. Tabiiki en iyi görüntüyü elde etmek için birçok değerle oynamamız gerekti.
Son dersimizde son öğrendiğimiz nokta ise modelimiz üzerinden tek bir tuşla kesit alabiliyor olmamızdı.



Şantiye Stajı


Staj yeri ve bilgileri



Stajımı Yaptığım Kurum    Nida İnşaat

Stajımı Yaptığım İl/İlçe     İstanbul-Levent
Staja Başlama Tarihim      16/06
Stajı Bitime Tarihim          09/07
Staj Süresi                          30 İş günü






1.gün

       Stajda ki ilk günümde çalışanlarla tanıştım ve iş yerinde uyulacak iş sağlığı ve güvenliği kurallarıyla ilgili eğitim aldım. Bu kuralları öğrenmeden sahaya inilmesine izin vermiyorlar.
Kurallardan bahsetmek gerekirse;
Genel Kurallar;
1.İşin gereği olarak baret, emniyet kemeri, lastik çizme, koruyucu ayakkabı, gözlük  kullanılmalıdır.
2.Düşme ve kayma tehlikesi olan ve üç metreden yüksek olan kısımlarda muhakkak emniyet kemeri kullanılmalıdır.
3.Girilmesi yasaklanan yerlere girilmemelidir.
4.Meydana gelecek en ufak bir iş kazasında iş yeri sorumlularına haber verilmelidir.
5.Kule-vinç çalışır durumdayken yük altında durulmamalıdır.
6.Yürürken önümüze bakmalıyız.
Yangın ile ilgili Kurallar;
1.Sigara içilmesi yasaklanan yerlerde sigara içilmemeli, kaynak yapılmamalı, ateş yakılmamalıdır.
2.Parlayıcı maddelerin yangınlarında ve alçak gerilim elektrik tesislerinde ki yangınlarda su kullanmamalıdır.
Merdiven ile ilgili kurallar;
1.Sabit merdivenler korkuluklu olacaktır.
2.Merdivenlerde kullanılacak kereste sağlam olacaktır
Elektrik ile ilgili kurallar;
1.Elektrikli alet ve parlayıcı veya patlayıcı ortamda çalışılmamalıdır.
2.Elektrikli alet  kullanmadan önce kontrol edilmelidir.
NOT:Bu kuralların hayati önem taşıdığını ve eksiksiz uyulması gerektiğini sahaya indikten sonra daha iyi öğrendim.

        Bu kurallar hakkında eğitim aldıktan sonra bize küçük bir test yaptılar. Bu test sahada bulunacak herkese yapılıyormuş. Böylece kuralların önemini çok daha iyi anlamış olduk. Kısa eğitimden sonra yangın tatbikatı için bir ekibin geleceğini öğrendim. Bu tatbikata çalışan herkesin katılması zorunluydu. Tatbikatta yangın çeşitleri ve yangının nasıl söndürülmesi gerektiğini anlattılar. Anlatımdan sonra da birkaç kişinin yangın söndürücüyle küçük bir ateşi söndürmesini istediler. Stajyerlerden de ben seçildim.İlk kez  bir yangın söndürücü kullanmış oldum ve artık yangını nasıl söndüreceğimi biliyorum.

        Eşyalarım hazır olmadığı için birkaç gün daha sahaya inemeyeceğimi öğrendim. Baret , ayakkabılar ve yeleği beklerken zamanı ofiste geçireceğim.

2-3.GÜN

      İkinci günüm ofiste geçti. Sabah, proje müdürü bize projeyi kapsamlı bir şekilde anlattı. Bu inşaat, İstanbul’un Avrupa yakasının en çok tercih edilen iş merkezi bölgelerinden olan Levent’te bulunan, A plus ofis projesidir. şantiyenin daha kaba halinde olduğunu açıkladı. Daha sonra inşaatın nasıl ilerleyeceğine ve projenin detaylarına değindi. Projenin paftalarını önümüze çıkardı. Sahaya inene kadar binanın kaç katlı olduğu , katlarda neler olduğu , binadaki sistemin nasıl işlediğini bu paftalar yardımıyla öğrenmemizi istedi. Ofiste, binanın her detayını barındıran ve kitap haline getirilmiş bir paftalara bakmaya başladım.


Tabanlıoğlu Mimarlığın tasarladığı Nida Kule Levent'in her katını ayrı ayrı inceledim. Bunları incelerken şantiyenin mimarı Vildan Hanıma da danıştım. Binada sekiz kat bodrum katı bulunuyor. Giriş katından sonra bir tane asma kat var . Sonraki katlara ise kule katı deniliyor. İkinci bodrum katına kadar olan bodrum katları otopark olarak geçiyor. İkinci bodrum katı ise binanın en karışık katı çünkü bütün sistemler bu katta toplanıyor. Yemekhaneler, fitness salonları, toplantı odaları... bu katta yer alıyor. Kule katlarında ise ofisler başlıyor. Binanın planlarını inceledikten sonra ayrı bir paftada yer alan duvar kesitlerini incelemeye başladım . Bu kesitler her duvar için ayrı çizilmiş. Örneğin toplantı odalarını ayıran duvar , tuvaletlerin içindeki duvar, ofisleri ayıran duvar... Böylece duvarlarda hangi yalıtım malzemeleri ve ne çeşit kaplamalar kullanılacağını görüyoruz. Bu kesitler inşaat sırasında çok büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca planlardaki her kapının ayrı bir kodu var. Bu koda bakarak oraya hangi kapının konacağını görebiliyoruz. Örneğin planda kapının yanında 1A yazıyorsa kapıların olduğu ayrı bir paftaya bakarak 1A nın kanat ve kasasının çeşidini, ne malzemeden olduğunu ve boyutlarını öğreniyoruz. Binanın her detayını ve binaya ait her paftayı incelemem birkaç gün sürdü.

4-5.GÜN

        Stajımın dördüncü gününde eşyalarım hazırdı. Metal burunlu ayakkabılarımı , baretimi ve yeleğimi alıp hazırlanmaya başladım. Sahaya inmek için yanımızda bir yetkilinin olması gerektiği belirtildi. Sahayı gezdirmek ve bizi bilgilendirmek için şantiye şefiyle görüştüm. Kıyafetlerimi giydim ve şefin arkasından sahaya indim. Şantiye daha ilk bodrum katı yapma aşamasında olduğu için inşaat büyük bir çukur halindeydi. Hatta daha alanın yarısındaki hafriyat çıkarılmamıştı. Bu yüzden sahaya inmek için çok uzun bir merdiven sistemi kurmuşlar. Merdivenleri her defasında çok dikkatlice kullanmaya özen gösterdim. Saha indiğimizde herkesin kendi görevi olduğunu gördüm.

     
    Hafriyat kırma işlemini izledim. Kepçenin hafriyatı kaldırmasından önce makine büyük kayaları küçük parçalar haline getiriyor. Bu işlem bütün gün sürüyor. Şefin ilk gösterdiği şey temel kısmına atılan demirlerin dizilimi oldu. Daha sonra elindeki paftaları açarak bu demirlerin dizilimini kontrol ettirdi.  75 cm arayla örülen demirlerin sayımını yaptım ve sonuç doğru çıktı. Şef en ufak bir yanlışlık lığın çok büyük masraflara yol açtığını vurguladı. Temelde ki  kolon demirlerinin nasıl sayıldığını gördüm.

        Temel kolonların sayımını öğrendikten sonraki gün kolona beton dökümünü izleme şansım oldu. Beton dökülecek yere kalıplarlar yerleştiriyor.Beton dökülmeden önce kalıplar sabitleniyor.  Beton sertleştikten sonra kalıplar çıkarılıyor. Herhangi bir pürüz oluşursa hemen düzeltiliyor.

6-7.GÜN 

       Altıncı günümde bir başka beton dökümünü daha izledim. Temel için beton döküldükten sonra yapılan vibrasyon işlemini dikkatle izledim. Vibrasyon; beton dökümünden hemen sonra priz olmadan yapılan işlemdir.Beton dökümü sırasında, sonradan dökülecek betonun daha iyi tutunması için dökülen  betonun üst kısmının belli bir tutuculukta olmasına özen gösterilmelidir.

        Bugün önce ki gün dökülen betonun son durumunu gözlemledim ve betonun sıcaklığının nasıl ölçüldüğünü gördüm.Şefimiz bugün yeni bir işlem daha göreceğimizi söyledi. Ankraj aralığı enjeksiyon imalatının yapılışını izledim. Öncelikle özel makinelerle derin bir delik açılıyor. Bu deliğin içine özel bir çimento karışımı enjekte ediliyor. İçi tamamen dolunca çimento dışarı çıkıyor.

        Projenin alanı çok dar ve çok yakınında binalar olduğu için ekstra işlemlerin yapıldığını gördüm. Toprağa bağlanan çelik hatlarda gerilim sağlanıyor ve böylece derin bir çukur açıldığı için oluşacak toprak kaymasını engellemiş oluyorlar. Bu gerilimin değeri tonlara denk düştüğü için özel bir makineyle bu halatlar geriliyor.

8-9.GÜN

       Sekizince günümde bir önceki gün yağmur yağdığı için oluşan su birikintilerini şefimizle beraber sahaya indiğimizde fark ettik. Bu su birikintisinin engellenmesi için şef işçilerle konuştu ve bu sorunu gidermeye çalıştılar. Şantiye şefimiz proje alanının çok dar olmasından kaynaklanan sorunları anlattı. Çok işlek bir caddede yer aldığı için beton dökme araçlarının  ve ileride gelecek olan çok büyük olan kolonların alana  gelmesinin çok zor olacağından bahsetti.

        Bugün geldiğimde yeni bir işleme başlanacağını öğrendim. Epoksi, yapıştırıcı bir kimyasal reçinedir. Suya, aside ve alkaliye direnci çok iyidir. Çatlağa doldurulmuş epoksi  yapıştırıcısı, çatlağın yarattığı süreksizlik ortamını sürekli duruma dönüştürür. Öncellikle duvara uzun bir matkap yardımıyla belli aralıklarla delikler açılıyor. Delikler temizlendikten sonra epoksi dökülüyor.

10-11.GÜN

     Bir üst katı için kurulacak olan sistemin kurulması için beklenen belgeler bugün geldiği için sistem kurulmaya başlandı. Sert ahşaptan oluşan bir iskelet sistem kuruluyor. Bu sistemin her detayının hesaplanması lazım çünkü bütün işçiler o platformun üstünde çalışıyor olacak. Bu yüzden o sistemin çok sağlam ve güvenli olması lazım. Kirişlerle sistem kurulduktan sonra aşağı katta uygulanan işlemler devam ettiriliyor. İlk önce dizilen ahşap plakaların üzerine demirler örülüyor. Sonradan tekrar beton dökülüyor ve böylece zemin hazırlanmış oluyor. Zemin için dökülen betonu göremedim çünkü çoğunlukla beton araçları caddedeki trafik nedeniyle gece gelebiliyormuş. Sabah geldiğimde zemin hazırdı. Aşağı kattaki kolonların devamı yapıldı. Donatıları dizdikten sonra kolon kalınlığında kalıplar oluşturuldu.Kolonun oluşması için içine beton dökülmesi kaldı.

       Bugün alanın hafriyat olduğu kısımda da beton dökümü
gerçekleşiyordu. Çukurun etrafına belli aralıklarla şerit şeklinde geçilmiş donatıların içine beton döküldü. Yukarıdaki beton aracından uzun bir hortum aşağıya sallandırıldı. Bu sallana hortum bir işçi yardımıyla şeridin içine beton döktü.




12-13.GÜN

     Bu gününde İstanbul Teknik Üniversitesinde Profesör olan Mehmet Ali Hoca geldi. Mehmet Hoca şantiyede dökülen betonları kontrol etmeye gelmiş. Sahaya inmeden önce stajyerlere toplantı odasında betonarme ile ilgili küçük bir ders verdi. Gezdiği şantiyelerdeki beton örneklerinin resimlerini gösterdi. Yanlış dökülmüş beton örneklerini görmüş olduk. Bu küçük dersimizden sonra beraber sahaya indik. Dökülmüş betonları kontrol ettik. Yanlışlar varsa da bu yanlışlar şantiye şefimizle beraber belgeledik.

      İki gün aşırı yağmur nedeniyle şantiyede iş durduruldu. Ben de günümü dizayn ofiste mimar Vildan Hanımın yanında geçirdim. Şirket olarak ihaleye hazırlandıkları için ofiste yardım edebileceğim işler çıktı. Binanın layerlarla hazırlanmış her katını bastırdıktan sonra üstüne bölümlerin adlarını yazmam istendi. Bu işi bitirdikten sonra ihale için gerekli olan kapı adeti ve çeşitlerini gösterecek bir excel programı hazırlamaya başladım. Her kattaki kapı kodlarını ve o kodlara göre kapıların boyutlarını ve çeşitlerini yazdım. Bütün kapılar bittikten sonra Vildan Hanımla üstünden birkaç kez geçtik.

14-15.GÜN

       Bugün bir kısım için tekrar temel betonu döküldü.Beton sulanmadan önce serilen bezi gördük. Bu bezin amacı; beton sulanmadan önce serilip betonun daha nemli kalmasını sağlamaktır. Beton döküldükten sonra beton mutlaka sulanmalıdır.






Ayrıca perde kalıplarının nasıl yerleştirildiğini ve kule vinç’in nasıl çalıştığını gözlemledim.Helikopter aletiyle betonun yüzeyinin nasıl düzleştirildiğini gördüm. Saha betonu helikopter uygulaması; bu uygulamanın ana amacı betonu dış etkenlerden korumak olarak ifade ediliyor. Akabinde ise kullanılan alanın kullanım süresini uzatmak ;özel amaçlar için alanların özelliğine uygun yer kaplaması yapmak şeklinde sıralanıyor.



   Hafriyat boşaldıkça, boşalan alanlara şerit şeklinde beton dökülme işlemi tekrarlanıyor. Beton sertleşince ankraj işlemi yapıldı. Bu işlem iksa sisteminin bir parçasıdır. Yapı kazılarında, yer altı suyu çıkmayan kuru zeminlerin, kendini tutamayıp kayma yapmasına karşı, kazı yüzlerini desteklemek amacıyla uygulanan sisteme ‘iksa’ denir. Bu işlem neredeyse iki-üç günde bir tekrarlanıyor.





16-17.GÜN

    Önceden gördüğüm kolon ve duvarlar için yapılan kalıp işlemini daha detaylı inceledik.Kalıp temizliğinin nasıl yapıldığı gördüm. Kalıplara yağlama ve önceki dökülen betondan kalan parçaları temizleme işlemi uygulandı. Kullanılacak kalıbın temiz olmasına çok dikkat ediliyor ve kalıplar daha sonrada kullanılacağı için temizliğe önem veriliyor. Eğer kalıplar temizlenmeden tekrar kullanılırsa dökülen betonun yüzeyi pürüzlü çıkabiliyor. 

       Stajımın on yedinci gününde planlardan gördüğüm otopark girişindeki rampa yapımına başlandı.Rampanın döşemelerinin tahtayla nasıl döşendiğini gözlemledim ve rampadaki kolon ile kiriş demirlerinin sayımını yaptım. Şefimiz döşemenin tam tanımını yaptı ve açıkladı.

18-19.GÜN

      Döşeme, binayı katlarına ayıran ve üzerine gelen yükleri ve kendi ağırlığını taşıyarak mesnetlere nakleden yapı elemanlarıdır.Döşemelerin kalıpları genellikle hatıl yada kiriş kalıplarıyla ile birlikte yapılır. Döşeme kalıpları üzerine gelecek betonarme elamanın ağırlığını taşıması için döşeme altı desteklenir.Çekme gerilimini önlemek üzere çekmeye çalışan kısmına çelik konur. Piliye çelikleri döşemenin kesme gerilimini önler.Esas çelikler bir düz ve bir piliye olarak hazırlanır.Esas çeliklerin doğrultusuna dik konulan ve bağlanan dağıtma çelikleri yapılır.Kalıbı hazırlanmış döşemenin içine çelik donatısı yerleştirilir ve bağlanır. Daha sonra kalıbın içine beton dökülür.Döşemelerin betonu genellikle kolon ve kirişlerle birlikte dökülür.

Bir sonraki gün rampanın tahtalarına döşemeler çakıldı. Bu rampanın demirlerinin örülmeden önceki haliydi.Rampa yapılırken aynı zamanda zeminin demirleri de örülmeye başlamıştı.



20-21.GÜN

      Bugün iskele sisteminin nasıl kurulduğunu gözlemledim. Topoğraflardan bilgi aldım ve uygulamalı olarak yapılan işlemi gördüm.

      Ayrıca duvar yapımı sırasında perde kalıbının yerleştirildikten sonra lazerle son kontrollerinin nasıl yapıldığını uygulamalı olarak gördüm.Lazer kalıbın yerleştirilmesini daha kolay hale getiren lazer sistemini görmekteyiz.İp ile sınır belirlendikten sonra lazerin ışığının yardımıyla; belirlenen ölçüde kalıp yerleştirilir.Betonarme perde duvarlar temelde, asansör çevresi ya da tünel kalıp sistemlerinde uygulanır. Perde duvarlardaki donatılar yatay ve dikey olarak bütün kesişmeler tel ile bağlanır. Kalıbın bir tarafı bitirildikten sonra donatı yerleştirilir. Donatılar dışarıda ya da yerinde hazırlanabilir.

     Şefimiz perde duvarın özelliklerini de bu yapımlar sırasında açıkladı.Bina temel duvarlarında ve istinat duvarlarda perde duvar kalıbı yapılır. Tahta kaplaması yönüne dik 50–100 cm aralıklı 5/10 kuşaklara çivilenir. Kuşaklara dik 150 cm ara ile dikmeler çakılarak payanda ile desteklenir.



22-23.GÜN

Bugün Perdelere dökülen betonun kür bakımı ve sulanmasını uygulamalı olarak öğrendim. Sulama betonun belli bir sıcaklığa gelmesini sağlıyor.






Grobetonun döküldükten sonraki durumlarını gözlemledim. Grobetonun ne olduğunu öğrendim. Mukavemetin önemli olmadığı dolgu, tesviye ve temel altı betonu olarak kullanılır. Grobeton yapımındaki amaç zemin ile temelin irtibatını keserek zeminden gelebilecek su veya zararlı kimyasalların temel betonarmesine zarar vermesini önlemek ve temel altının donatı döşenmesi için gerekli düzlüğe getirmektir. Ayrıca, beton yollarda alt temel tabakasında kullanılabilir. Grobeton yapımındaki amaç zemin ile temelin irtibatını keserek zeminden gelebilecek su (suyun miktarına bağlıdır) veya zararlı kimyasalların temel betonarmesine zarar vermesini önlemek ve temel altını, donatı döşenmesi için gerekli düzlüğe getirmektir.

Önceki gün dökülen betonun kontrolünü yaptım ve bazı kolonlarda ciddi problemler olduğunu fark ettim. Bu problemler şef tarafından belgeleniyor ve problemleri gidermeye çalışıyorlar.






24-26.GÜN

Bugün merdivenin etrafındaki perde duvarların dökümünü dikkatlice izledim. Şantiye şefimiz bu döküm sırasında en önemli detayları aktardı. Beton dökümü sırasında nelere dikkat etmemiz gerektiğini vurguladı.

Beton dökülmeden önce;
- Bütün kalıp işleri tamamlanmalıdır. Kalıplar sağlam, ışık sızdırmayacak şekilde aralıksız; yüzeyleri düzgün, temiz ve kalıp yağı ile yağlanmış olmalıdır. Kalıp iskelesi sağlam yapılmalıdır.
-Döküm için yeterli sayıda ve nitelikte ekip ve ekipman hazır olmalıdır. Özellikle yeni Deprem Yönetmeliğine göre kullanılması zorunlu olan vibratörler yedekleri ile birlikte hazır ve çalışır durumda olmalıdır.

Beton dökümü esnasında;
-Hızlı ve rahat olması bakımından istenen her seviyeye beton pompası ile,
-Olukları yardımı ile direkt transmikserden,
-Vinç varsa kovalar ile,
-Kalıp daha alçak seviyede ise kaydırma olukları ile yapılabilir.

İki gün boyunca grobeton ölçümleri yapılacağı için hafriyat işlemleri hızlandırıldı ve su tahliyesi yapıldı. Önceki gün dökülen grobetonun ikinci kısmına grobeton dökümü için topoğraflar ölçüm yaptı.
Grobeton dökülmeden önce temel tesviyenin kotunda olunduğundan emin olunmalıdır.
Grobeton dökülmeden önce zeminin sıkıştırılmış ve eğer çok tozluysa sulanmış olmasına dikkat edilmelidir.
Grobeton dökülmeden önce mutlaka bina aplikasyonu yapılmalıdır yapılan bu aplikasyona göre grobeton kalıbı yapılmalıdır.

27-30.GÜN

Ankrajla delme işlemine bugün de devam edildi. Deldikten sonra içeriye boşaltılan çimentolu karışımın hazırlanışını bugün görme imkanını buldum. 

İki gün boyunca aşırı yağmur devam ettiği için ben yine Vildan Hanımın yanında çalıştım. Bugün ayrı şirketlerden gelen malzeme örneklerini inceledik. Her kat için zemin malzemelerini hesapladık. Hesaplama yapıldıktan sonra excele geçirdim. 

Yağmur dindikten sonra işçilerle birlikte sahaya indik. Yedinci bodrum katın donatılarına devam edildi. Şefimiz donatıların doğru yerleştirildiğinden emin olmak için o katın planını da yanına alarak kontrol etti. 
Şantiye stajım benim için çok yararlı oldu. Projenin yapım aşamasında nasıl uygulandığını gördüm. Yeni terimler öğrendim. Projenin uygulanması için gereken çizimlerin nasıl olması gerektiğini gözlemledim. Hem şantiyede hem ofiste bulunma imkanım olduğu için çok şey öğrendim.